Kullanıcı deneyimde Mouse Tracking
Bilgisayar teknolojisinde her geçen gün yeni ürün ve tasarımlar ile karşılaşıyoruz. Ancak geçmiş ile karşılaştırdığımızda 40-45 yıldır değişmeyen temel şeylerden biride Mouse’lardır. Çalışma sistemi, hassasiyeti vb özellikleri sürekli yenilenmekte ve gelişmekte olsa da halen dünyadaki birçok kullanıcı masaüstü bilgisayarlarını kullanırken Mouse denen bir objeyi hareket ettirerek ekrandaki imleç ile işlem yapıyorlar. Tablet ve mobile teknolojiler her ne kadar hızlı ilerlese de kullanıcıların büyük bir çoğunluğu bir süre daha Mouse’ları bilgisayarda işlem yapmak için kullanacaklar….
Müşteri İster
Daha küçük yazı tipi seçerek daha fazla metin sığdırmayı Kırmızı zemin üzerindeki yazının renginin kırmızı renkli olmasını Photoshop imkanlarının yetebildiği en yüksek çözünürlükteki logo görselini PSD dosyası içerisindeki fontları WebCam ile çekilmiş CEO fotoğrafının sitenin yönetim sayfasında kullanılmasını İnternet Explorer 6’da görüntülenebilen son teknoloji bir web sitesi, İçinde Flash banner çalıştırabilen mailing çalışması 9000px yatay genişlikte kampanya mailingi çalışılmasını Yanıp sönen buton tasarlamasını, Her kampanyasına göre logosunun renginin değişmesini Jpeg formatında animasyonlu banner yapılmasını…
ClickTale Mobile ile Mobil Kullanıcı Deneyimi
Varsayımlara göre hareket etmek mi? Yoksa gerçek verilerin peşinden koşmak mı daha mantıklıdır? ClickTale’den daha önceki yazımda bahsetmiştim. Basitçe sitenizin kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik analizini yapan ClickTale, mobil ve tablet kullanımının artmasıyla birlikte ClickTale Mobile isimli servisini duyurdu. Adından da anlaşılacağı gibi mobil kullanıcıları mobil web sitemizde ne zaman zoom yaptığını, scroll kullanıp kullanmadığı, parmağıyla çift tıkladığı bölgeleri, yatay ve dikey kullandığı zamanları canlı bir şekilde izlememizi sağlıyor. Henüz beta aşamasında olduğu için deneme…
Kullanıcı Deneyiminde Aramak ve Bulmak
Uzun ve yorucu bir günün ardından karnınızın acıktığını hissedip, internetten yemek sipariş vermeye karar verdiniz. Alışkanlıklarınıza bağlı olarak yemek siparişi verilecek web site veya uygulama çalıştırdınız. A-) Ne düşünür, ne yaparsınız? Canınızın ızgara köfte çektiğini düşünerek arama kutusuna ‘Izgara Köfte’ yazarsınız. İlk karşınıza gelen Kampanya ve Fiyatlarına bakıp ilginizi çeken menu veya yemeği seçersiniz. Başkasının da tecrübe ettiği menu ve yemekler arasından seçim yaparsınız. Bölgenize yakın restoranlardaki menu veya lezzetleri aramak için Select Box’lardan…
Bir Uygulamayı Yeniden Tasarlamak
Yakın zamanlarda “Hawthorne Labs”ın çıkarmış olduğu Circle – Who’s Around You isimli basit bir uygulamayı tasarlama süreçleri gerçekten çok dikkatimi çekti. Uygulama GPS ile sizin o andaki konumunuzu bulup, size yakın bölgelerdeki kullanıcılar ile iletişime geçmenize, arkadaş olarak eklemenizi sağlıyor. Bu ve benzeri uygulamalar(Google Latude, Find my Friends vb) daha önceden yapılmış olmasına rağmen fark yaratacaklarını düşünerek böyle bir uygulamayı geliştirmeyi düşünmüşler. Bu farkı yaratmak için geçen süreci başından sonuna kısaca anlatmaya çalışmışlar. Uygulama…
Önemli olan yarışmak mı?
İnternet sektörünün ilk zamanlarında bir firma için web sitesi yaptırmak için logonuzun olması yeterliydi. Çünkü kimse bilmiyordu, bilse anlatamıyor, anlatsa da dinletemiyor, dinletse de kabul ettiremiyordu. İnternet’in bu karanlık dönemi Türkiye’de birkaç interaktif ajansın belirmesiyle birlikte logonu ver döneminden “Kurumsa Kimlik Kılavuzunu ver, Proje Teklifini Al” dönemine kadar geldi. Emekleyerek geldiğimiz günümüz bu interaktif ajans döneminde ise web projeleri yöneticilerin yöneticisinin, yöneticilerle yaptığı, yönetim toplantıları ve yönetim sunumlarından çıkan, yönetim sonuçlarının günümüz biz modern…
Tasarımcı yalan söyler, Tasarım yalan söylemez
Genelde fanatikleri Apple hangi ürünü çıkarırsa çıkarsın sorgulamadan hatta görmeden satın alırlar bilirsiniz. Benzerine az rastlanır bir durumdur. Dünyanın en yüksek fiyatlı otomobilini alırken dahi önce bir görmek, hatta denemek istersiniz. Elbette insanlardaki bu fanatiklik, iyi yürütülen pazarlama stratejisinden, Jobs‘un yakışıklılığından veya ürünlerini methetmekten bitiremediği müthiş sunumlarda dolayı oluşmadı. Dokunmatik ekranlar iPhone ve iPad’den çok daha önceki zamanlarda da vardı. Dokunmatik ekranları ilk defa mobil cihazlarda kullanan elbette ki Apple firması değildi. SmartPhone’lar gibi birçok cihazda dokunmatik ekranlar denenmesine rağmen başarılı…
Kullanıcı ne istemez?
Üyelik formu doldurmak, Kredi kartı bilgisi girmek için uğraşmak, Posta kodu aramak, adres bilgisi girmek Web sitesinin adresini yazarken başına http:// vb eklemek zorunda olmayı Ne işe yaradığını anlamadığı CAPTCHA’ları doldurmak Eposta üzerinden üyeliğini aktif hale getirmek Hakkında birkaç kelime girmek Deneme sürümünü test etmek için kredi kartı bilgisi vermek Yeniden e-mail adresi girmek İlgilenmediği ürün kategorisi ile ilgili sürekli newsletterlar almak XXXX.XX TL üzeri alışverişlerinizde kullanabileceğiniz 5-10 TL lik indirimleri Sipariş sonuna gelindiğinde…
Kullanıcı Deneyiminde Gutenberg Diyagramı
Gutenberg diyagramı insan gözünün okuma merkezini haritalayan bir konsepttir. Hayatının başlangıcından beri soldan-sağa yazma ve okuma düzenine sahip olan insanların soldan-sağa ve yukarıdan aşağıya doğru bir tarama alışkanlığı içersinde olduğunu açıklar. Gutenberg diyagramı bir internet sayfasını eşit şekilde dört bölüme ayırır. Sol üst bölümde Ana Görüş Alanı (Primary Optical Area), sağ üst bölümde Güçlü Nadas Alanı (Strong Fallow Area), sol alt kısımda Zayıf Nadas Alanı (Weak Fallow Area) ve sağ alt kısımda ise Uçbirim…
Ödeme yapmak neden bu kadar zor?
Yakın zamanda bir düğün var. Yeni bir pantolon almam gerekiyor. İnternete girip belirlediğim birkaç alışveriş sitesini açıp beğendiğim ürünleri seçiyorum. Bir pantolon için 3 farklı siteye üye olmam gerekti. 3 farklı siteye üye olduktan sonra bir sitedeki ürünü seçtim. Doğal olarak diğer sitelerden çıkış işlemini gerçekleştirdim. Seçim yaptığım siteden ürünü sepetime ekledim. Sepetim’e gidip ‘Satın Al’ butonuna tıkladım. Adres ve isim bilgilerini girmem gerekti. Tek tek adres, şehir, isim vb bilgilerimi girdim. KDV dahil…
Güle güle bilgisayar
Geçmiş altı aylık süreçteki teknolojik gelişmelere uzaktan bir göz attığımda yaşlandığımı hissetmeye başladım. Eskiden bir Microsoft Kinect görünce görüntü işleme teknolojisi ile yapılabileceği konusunda tahmin yürütüyor hatta iddialaşabiliyordum. Bugün Leap Motion adını verdikleri yeni bir teknolojiyi gördüğümde ‘Acaba nasıl yapmışlar?’ sorusuna teorik olarak bile fikir yürütemediğimin farkına vardım. Dedemin eski zamanlarda “İnternetten sipariş verince kapına hiç gelir mi? Olur mu öyle şey?” demesi gibi bende bu ürün ‘Fake’ bir üründür diye düşünerek mucidinin geçmişini…
O çizgileri kaldırdım
Tasarımcılar için olmazsa olmaz noktalardan biri de kuşkusuz tasarımlarının Html/Css ortamına aktarılırken tasarımdan uzaklaşılması, değişiklikler yapılması, hizalamaların ve stil özelliklerinin Front and Developer tarafından eksikliğe uğratılmasıdır. Kodlama yapan insanlar için bir pixel hiçbir şey ifade etmeyebilir. Ancak tasarımcının günlerde uğraştığı bir pixel’lik stroke, font büyüklüğündeki 1pt değişiklik kullanıcının gözünde bütünüyle bir algısızlığa neden olabilir. Ditto.com sitesi üzerinden örnek verecek olursak. Bu muhteşem tasarımdaki menu-popup’ında aradaki 1 px lik çizgiyi ve gölgeyi kaldırdığımızı düşünelim. Menu…
Apple cihazlarında Açma/Kapama butonları neden gizli?
Askerde okuma fırsatı bulduğum Steve Jobs’un biyografi kitabındaki; “Yani ölümden sonra bir şeylerin sürdüğüne, en azından bilincin sürdüğüne inanmayı cidden istiyorum. Çok uzun süre sessiz kaldı. “Ama öte yandan, belki de açma kapama düğmesi gibidir,” dedi. “Tık diye gidiveriyorsundur.” Sonra tekrar duraksayıp hafifçe gülümsedi. “Belki de bu yüzden Apple cihazlarına açma kapama düğmeleri koymaktan hoşlanmadım hiç.” Son cümlelerinde kullanılabilirlik konusunda (Felsefi kısmını bir kenara bırakırsak) ders niteliğinde cümlelerle bitirmiş. Günümüzde tasarlanan tv ve…
Opera tarayıcısı için “My Dropbox” eklentisi
Opera konusundan ne kadar fanatik olduğumu biliyorsunuzdur. Ufak da olsa bir katkımın olması için Opera için “My DropBox” isimli bir extension geliştirdim. Bu eklenti sayesinde DropBox hesabınızda dosyalarınıza hızlı ve kolay bir şekilde erişebilir, paylaşabilir, yüklediğiniz son dosyaları görebilirsiniz. My DropBox eklentisini buradan Opera tarayıcınıza yükleyebilirsiniz.
Askerlik Macerası Biter…
12 Aralık 2011 günü başlayan kısa dönem askerlik maceramı bugün itibariyle noktalamış bulunuyorum. Yeniden sivil olmak ve daha hızlı akan bir zaman dilimine geri dönmek gerçekten anlatılamayacak bir duygu. Doğrusu bilgisayarıma kavuşmanın mutluluğunu pek yaşamadım.:) Çünkü askerde zamanımı günde 18 saat bilgisayar başında yine web işleri ile geçirdim. Biraz yorucu olsada herkesten uzak kalmak, zamanın nasıl geçtiğini anlamamak ve nöbetten muaf olmak durumunu düşünürsek yine avantajlı olduğumu düşünüyorum. Yeni blog yazılarımla karşınızda olmak dileğiyle…
Opera tarayıcısı için “Calculator” eklentisi
Opera tarayıcı içerisinde kullanabileceğiniz basit bir hesap makinesi tasarlayarak “Calculator” isimli bir extension haline getirdim. Calculator eklentisini buradan tarayıcınıza yükleyebilirsiniz. https://addons.opera.com/tr/extensions/details/calculator/ https://addons.opera.com/tr/extensions/details/calculator/